© Dékány Zsolt

Bemutatkozáskor legszívesebben ennyit mondanék: csak egy fotós Pécsről. Mindig zavarba jövök, ha magamról kell írni, de megtanultam, hogy bemutatkozni szavak nélkül elég nehéz, bár erre jók a fotóim.

Fényképészként végeztem, és több mint harminc éve fotózom. Mindig is nagy álmom volt, hogy fotós lehessek. Sokat kellett várnom rá, de megérte kitartónak lenni. A fotózás megad minden örömöt, amit a kreativitás és az új dolgok felfedezése adhat. Jó érzés másoknak is tetsző alkotásokat készíteni. Örömmel fotózom: esküvői fotókat, babafotót, reklámfotót, készítek modell portfóliókat, épületfotózást, rendezvény-fotózást, ez a munka egyik része. Esküvői videókat és rövid reklám-videókat is készítek. Leginkább azonban a természetfotózásban érzem jól magam. Az kapcsol ki legjobban. Másik hobbim a veterán autók fotózása. Ezeknek köszönhetően sokat fotózom külföldön is.

Szerencsésnek érzem magam, hiszen a fotózás szép sikereket is hozott. Több díjat, elismerést is köszönhetek hobbimnak. Az Év Természetfotósa pályázaton többször nyertem helyezést, és 2001-ben az Év természetfotója megtisztelő díjat kaptam. A Kodak fotópályázatán Nemzeti Díjjal jutalmazták sorozatomat. Diaporámafesztiválokon több helyezést, köztük közönségdíjat, valamint a Magyar Fotóművész Szövetség plakettjét is elnyertem. Eddig közel száz kiállításon láthatták fotóimat Amerikától Indiáig. Számomra a legfontosabbak azonban, amikor fotósként Pécsett tudom megmutatni képeimet a közönségnek. Legnagyobb megtiszteltetés számomra a Környezetvédelmi Minisztériumban rendezett önálló kiállításom 2002-ben. Talán ezen eredményeknek is köszönhetem fotóművész diplomámat. Legkedvesebb természetfotóimból válogatva készítettem el könyvemet, mely Titánia kertje címmel jelent meg 2004-ben.

Gyakorlati oktatást tartottam több éven keresztül fényképésztanulók számára, közülük többen ma már ismert fényképészek. Jelenleg is tartok fotós tanfolyamokat Pécsett amatőröknek, kezdőknek és haladóknak. Képfeldolgozó, Lightroom és Photoshop tanfolyamot is tartunk a Barbakán fotósuliban http://www.manografia.hu/fotosuli/.

Rendszeresen tesztelek fényképezőgépeket, objektíveket, illetve írok fotózással kapcsolatos cikkeket a FotóVideó Magazin részére. Ez a munka gyakran nem egyszerű, de így naprakész ismereteket szerezhetek a fotótechnikai újdonságokról. Rendszeresen jelennek meg fotóim az Oldtimer & Youngtimer magazinokban régi autókról.

Grafikákat is készítek időnként, sőt reklám falfestést is vállalok. Ez mind arra jó, hogy változatos és kreatív maradjon az életem.

Lányom is fotós lett, de már nem Pécsett él, s mostanra sajátos stílust teremtett rajzaival is. Mindig büszke leszek rá, mint ahogy fiamra, Bálintra is. Családom minden tagja kedveli a fotózást. Ha tehetjük, együtt alkotunk szép képeket. Szeretek mindent, ami a fényképészettel kapcsolatos, kevés jobb tevékenység van számomra.

Amikor kiállításra készítek képet, vagy csak megkérdik, hogy készülnek a fotóim, tudom-e pár szóval jellemezni a képeimet, olyankor nagyon egyszerű a válasz:

…csak úgy természetesen!